Alles over Aalburg...

Column

Vlag als symbool(politiek) (dinsdag 26 november 2019)

Afbeelding bij Column: Vlag als symbool(politiek)

In 2017 werd besloten om in de Tweede Kamer, ons nationaal Parlement, de Nederlandse vlag te plaatsen. Een plek waar wordt besloten over nationale zaken, militaire missies en besluiten die gevolg hebben in Europa. Begrijpelijk.

In juli constateerde we op Twitter, dat er wel een vlag hing bij het gemeentehuis van Europa, een vlag van Brabant en van Altena. Toen kwam wel de vraag op waarom daar geen Nederlandse vlag hing. De vlaginstructie is duidelijk, de Nederlandse vlag mag altijd maar moet voor zonsondergang weer weggehaald worden, tenzij hij verlicht is. De gemeente Altena heeft nu gekozen om daar inderdaad led-lampen bij te zetten. Iedereen die naar gemeentehuis komt, rijdt of loopt nu langs onze nationale driekleur.

Daarom vonden wij als ChristenUnie de motie van de SGP overbodig. In deze raadzaal komen geen zaken van nationaal belang aan de orde en niemand twijfelt aan de loyaliteit van raadsleden ten aanzien van Nederland. Wij hebben allen de eed of belofte afgelegd om trouw te zijn aan de grondwet. In de raadzaal hangt een fraai kunstwerk met een beeltenis van onze Koning.

Omdat we twijfelen aan toegevoegde waarde (aan een vlag in de raadszaal - red.) hadden we, ter illustratie een Nederlandse vlag(getje) meegenomen en op tafel gezet tijdens de raadsvergadering. Niemand lette erop en was voor ons ook wel een bewijs dat het niet veel zou toevoegen aan ons nationale- of samenhorigheidsgevoel in de gemeenteraad.
In die zin is de vlag voor ons speciaal en moet er uitbundig gevlagd worden op feest en herdenkingsdagen en elke dag bij het gemeentehuis.

Zeg nou zelf, een vlag is het mooist als hij wappert in de wind, en niet als hij gewoon stil in een ruimte hangt.

Daarom hebben we tegen het voorstel gestemd.

Wijnand van der Hoeven
ChristenUnie Altena

.

Wijnand vd Hoeven

Wijnand vd Hoeven


Wijnand vd Hoeven

Wijnand vd Hoeven

 

Zoveel hoofden, zoveel zinnen...
De column op Aalburg.net verhaalt over wat mensen bezighoudt.
Verschillende onderwerpen, wisselende schrijvers.

(De standpunten van de schrijvers vertegenwoordigen niet per se de visie van de redactie.)