Alles over Aalburg...

Column

Altena bruist! Volgens de regels ... (maandag 9 juli 2018)

Afbeelding bij Column: Altena bruist! Volgens de regels ...

Het voornemen was om zo vlak voor de vakantie een luchthartig stukje te schrijven over Altena.
Iets over Altena Bruist of een van de vele andere mooie evenementen in het kader van het samengaan.

Maar dan krijg je het verbijsterende bericht dat een Culemborgs gezin het land uit moet. Vader en moeder Andropov en hun drie kinderen Maksim (14), Dennis (10) en Arina (5) zijn hier, althans volgens de regels, illegaal. (Hoe kun je illegaal zijn op deze wereld?)
Ze werden keurig volgens de regels van hun bed gelicht en vastgezet in het detentiecentrum van Zeist omdat de hoeders van de regels bang waren dat ze zouden onderduiken.
Volgens diezelfde regels zijn ze nu, onder begeleiding van 7 marechaussees, naar Oekraïne getransporteerd.
Maksim, Dennis en Arina spreken nauwelijks Oekraïens, maar wel goed Nederlands want ze zijn hier geboren en vervolgens, geheel volgens de regels, naar school gegaan.

Met de regels in de hand bepalen wij dus dat de toekomst van de kinderen Andropov er vanaf nu een stuk slechter uitziet dan waarop zij jarenlang gehoopt hebben. Behalve Maksim, Dennis en Arina zijn er nog 400 kinderen waarop dezelfde regels van toepassing zijn en die dus met uitzetting worden bedreigd naar een voor hen onbekend land.
Nederland is een land geworden waar de regels bepalen dat er miljarden aan belastinggeld naar multinationals en hun aandeelhouders mag worden weggesluisd, maar waar geen plaats is voor 400 kinderen omdat hun ouders zich hier, 17 jaar geleden, niet volgens de regels hebben gevestigd.
Zo’n land dus, met zulke regels. Maar gelukkig is er ook een tegengeluid. Naast kerken en andere organisaties hebben tienduizenden Nederlanders zich via een petitie al uitgesproken tegen deze schending van mensen- en kinderrechten. Tientallen gemeenten hebben zich inmiddels uitgeroepen tot Kinderpardongemeente. Al die mensen en organisaties hebben het simpele maar onweerlegbare standpunt dat je die kinderen niet naar huis kunt sturen want: Ze Zijn Al Thuis.

Ik weet niet of er ook in Altena kinderen wonen bij wie dit zwaard van Damocles boven het hoofd hangt, maar in ieder geval lijkt mij dat we op 2 januari 2019 Altena uit moeten roepen tot Kinderpardongemeente. Het is slechts een signaal, maar in een democratie hebben signalen invloed, zeker als het er veel zijn.
Ondertussen Bruist Altena. Een prachtige slogan die niet alleen voor Altena maar voor heel Nederland zou moeten gelden. Bruisen betekent immers dat al die belletjes zonder onderscheid door elkaar heen borrelen. 17,2 miljoen belletjes! Maar volgens de regels zijn het er 400 te veel.

Kees de Waal - Progressief Altena

Kees de Waal

Kees de Waal


Kees de Waal

Kees de Waal

 

Zoveel hoofden, zoveel zinnen...
De column op Aalburg.net verhaalt over wat mensen bezighoudt.
Verschillende onderwerpen, wisselende schrijvers.

(De standpunten van de schrijvers vertegenwoordigen niet per se de visie van de redactie.)