Alles over Aalburg...

Column

Er was en er is antisemitisme in ons land (zondag 16 november 2014)

Afbeelding bij Column: Er was en er is antisemitisme in ons land

Oorlogen gaan nooit over, er komen alleen nieuwe bij. Gisteren stond alles in het teken van de val van de muur. Een wonder. In Berlijn was het feest. In Amsterdam werd de Reichskristallnacht herdacht. Die huiveringwekkende, georganiseerde geweldsuitbraak tegen de Joden, het startsein voor de verdrijving en de vernietiging van de Joden. Rotterdam herdenkt vandaag en morgen de grote razzia uit 1944. 52.000 mannen werden afgevoerd.

Preek van de Leek
Oorlogen gaan nooit over. Hoogstens wordt het leed overtroffen door nieuw leed. Voor Joodse mensen geldt dat in het bijzonder. Wanneer en waar zijn zij veilig? Wat een diepe, diepe wonden zijn daar geslagen. Sommige wrijven graag nog wat zout in die wonden. Oud-premier van Agt bijvoorbeeld. De felle emotionele pleitbezorger van de Palestijnse zaak hield gisteren de ‘Preek van de Leek’ in de Doopsgezinde kerk in Amsterdam. Dat leidde tot felle protesten van Israël-vrienden. Gelukkig liep het niet uit op geweld. Zeker, Van Agt tergt, maar dreiging en geweld hoort bij degenen die we bestrijden. Wel jammer dat een Amsterdamse kerk een podium biedt aan zo’n fanatieke bestrijder van Israël. Ik las dat de organisatie zich op de politieke inhoud verkeken had. Slechte krantenlezers dus.

Juist afgelopen zaterdag had ik tijdens een studiedag van het Reveilarchief in dezelfde Doopsgezinde kerk nog een gesprek met een joodse deelnemer. We spraken over hoe angstig het weer wordt om Joods te zijn. ‘Ze beginnen met een waanzinnige aanname, geven daar een soort wetenschappelijke basis aan en vervolgens sta je machteloos.’

Hollandsche Schouwburg
Niet alleen bij de Doopsgezinden lezen ze slecht de krant. PKN-voorman Plaisier is er ook niet zo goed in. Bijna zat hij op de verkeerde Kristallnachtherdenking. Hij wist niet dat er twee waren. Een van de pro-Palestijnse beweging en een van het Centraal Joods Overleg. De laatstgenoemde herdenking werd in de Portugese Synagoge gehouden. Een van de sprekers was minister Asscher. ‘Binnen branden de kaarsen, buiten zin de zwaailichten.’ ‘Ik wil niet leven in een land waar de Kristallnacht alleen met bewakers voor de deur herdacht kan worden.’ ‘Daar buiten staan bewakers om ons en onze eeuwenoude synagoge te beschermen tegen dreiging van anti-Joodse agressie nu.’

De kranslegging, altijd voor de Hollandse Schouwburg, was nu op de binnenplaats. Ook voor de Schouwburg staat een bewakingsunit.
Er wás en er ís antisemitisme in ons land. Waakt en bidt!

Krijn de Jong op 10-11-2014

Cor

Cor


Cor

Cor

 

Zoveel hoofden, zoveel zinnen...
De column op Aalburg.net verhaalt over wat mensen bezighoudt.
Verschillende onderwerpen, wisselende schrijvers.

(De standpunten van de schrijvers vertegenwoordigen niet per se de visie van de redactie.)