Alles over Aalburg...

Column

Dreigt de Sheikkariem met breedband-belasting? (donderdag 29 mei 2014)

Afbeelding bij Column:  Dreigt de Sheikkariem met breedband-belasting?

“Over dat breedband dossier moet ik eens een week of drie nadenken” zei de kersverse part-time wethouder Shah Sheikkariem bij zijn aantreden. En hij heeft woord gehouden! In de uitgave van 29 mei kopt Nieuwsblad Land van Altena: AANLEG BREEDBAND MOET REGIOBREED WORDEN OPGEPAKT IN ALTENA , daarmee de mening van Sheikkariem samenvattend.

Maar was dat breedbanddossier niet een hoofdpijndossier? Sprak coalitielid en coalitiemanager Aalburgse Alliantie niet van 'breedband fetisjisme' van oud wethouder de Backer? Roeptoeterde Corné van Gammeren niet namens de grootste coalitiepartij SGP dat hij er zich voor schaamde hoe dit dossier door de gemeenteraad was behandeld?

Het probleem zit in de financiering van een breedband net. Marktpartijen zien aanleg van een breedband-net in woonkernen best zitten. Potentiële gebruikers ook, omdat dan een aansluitprijs opgehoest moet worden die betaalbaar is en concurrerend met alternatieven zoals kabel of 4G. De ambitie van Optimaas ging echter verder. Volledige dekking, ook in de buitengebieden was de doelstelling. Nou hoef je er niet voor geleerd te hebben om te kunnen bedenken dat het aanleggen van veel kabel voor weinig aansluitingen leidt tot relatief hoge kosten per aansluiting die via de maandelijkse bijdragen toch door de gebruikers opgehoest moeten worden. De inzet van Optimaas was ook een vast bedrag per maand voor alle aansluitingen. Kortom: de aansluitingen in de woonkernen betalen mee aan de duurdere aansluitingen in de buitengebieden. Zo werd een beroep gedaan op de financiële solidariteit van de woonkernen. 1+1 = 2 . Ja, toch?

Dat beroep op financiële solidariteit kostte Optimaas de kop. Dat moet wel de oorzaak zijn, want wie wil er nu geen snel internet voor een concurrerende prijs?

Dit debacle was echter voorzienbaar op het moment dat de gemeenteraad € 150.000 beschikbaar stelde. En bovendien: marktpartijen, Ziggo voorop, hebben toen luidkeels laten weten dat volledige dekking tegen een betaalbare prijs een illusie is. De schaamte van Corné van Gammeren is dus terecht. Jammer, dat de andere partijen die medeverantwoordelijk zijn voor het in de plomp gooien van deze € 150.000 deze fout niet (durven) erkennen.

Niettemin zou je verwachten dat de politiek zijn lesje wel geleerd zou hebben uit dit Optimaas-debacle. Maar niets blijkt minder waar. Er komt een actie op gang van ondernemers om te kijken of Optimaas op commerciële basis nieuw leven in geblazen kan worden. En na drie weken denken komt de reactie van Sheikkariem. Hij heeft de koppen bij elkaar gestoken met de ICT klankbordgroep uit de raad, bestaande uit de Optimaas-ambassadeur Arno Bouman (CDA), de zich schamende Corné van Gammeren (SGP) en de anti-breedband fetisjist Cock Dorsman (Aalburgse Alliantie). En samen hebben zij uitgevonden dat de gemeente heeft onderschat dat het “mogelijk” heeft geschort aan communicatie. Om tot zo’n conclusie moet je ook wel lang nadenken dus. Geen harde, maar reële conclusie dat het breedbandproject ten dode is opgeschreven, geen sluiting van het dossier, maar uitwerken van nieuwe scenario’s.

Welk scenario je ook bedenkt: je zult altijd blijven stuiten op het probleem wie moet gaan betalen voor de relatief dure aansluitingen in de buitengebieden. De bewoners van de buitengebieden zelf of allemaal samen? Sheikkariem neigt er toe te kiezen voor allemaal samen betalen. Hij vindt, zonder nadere toelichting, dat breedband, net als riolering, een basisvoorziening is. Deze stelling zal niet er op gebaseerd zijn dat beide netwerken soms shit transporteren. Wel is er de overeenkomst dat de kosten van beide voorzieningen in de ogen van Sheikkariem verdeeld moeten worden over alle gebuikers.

Misschien staat de wethouder, net als rioolrecht een breedbandrecht voor ogen. Een gedwongen heffing, een belasting dus. Inwoners van Aalburg wees op uw hoede, want voor u het in de gaten hebt, hebt u de E-aanslag van de Sheikkariem breedbandbelasting in uw razendsnelle emailinbox.

Jaap Budding
Betrokken Aalburger

 

Jaap Budding

Jaap Budding


Jaap Budding

Jaap Budding

 

Zoveel hoofden, zoveel zinnen...
De column op Aalburg.net verhaalt over wat mensen bezighoudt.
Verschillende onderwerpen, wisselende schrijvers.

(De standpunten van de schrijvers vertegenwoordigen niet per se de visie van de redactie.)