Alles over Aalburg...

Column

Zelfstandig Aalburg ten einde? (vrijdag 21 maart 2014)

Afbeelding bij Column: Zelfstandig Aalburg ten einde?

Vanmiddag heeft er een hertelling plaatsgevonden van de uitgebrachte stemmen in gemeente Aalburg. In de avond werd de uitkomst daarvan wereldkundig gemaakt: een restzetel die oorspronkelijk  - onder voorbehoud – aan de BAB werd toebedeeld valt nu definitief ten deel aan Ideaalburg.

Eén zeteltje, so what, zullen sommigen denken. Maar bij nadere beschouwing zouden we het wel eens over een complete aardverschuiving kunnen hebben. Met een tweetal zetels voor de BAB waren we er namelijk van verzekerd dat het aantal fusie-tegenstanders met 8 tegen 7 in de meerderheid zou zijn. Nu de restzetel na het wegpoetsen van allerlei telblunders aan Ideaalburg toekomt is er niets meer zeker.

Het probleem is dat je Ideaalburg van alles kunt verwijten, maar je kunt ze niet beschuldigen van een helder en eenduidig standpunt waar het een eventuele fusie betreft. Al naar gelang het eigen politieke voordeel wordt daar mistig over gedaan. Soms een beetje voor, maar de eerstvolgende keer toch juist weer een beetje tegen.

De SGP, met vier zetels de grootste partij en dus aan zet in de formatiebesprekingen, komt door de verschoven zetel in een lastig parket. Men moet, zelf tegenstander van fusie, in gesprek met partijen die samen als voorstanders de SGP helemaal niet nodig hebben voor een meerderheid in de raad. Voorman Dert Vlaander lijkt daarmee opgezadeld met een puur symbolische opdracht.

Buiten de gemeentegrenzen wordt nu al reikhalzend uitgekeken naar het Aalburgse spaarvarken. Zo twitterde Bas de Peuter, wethouder en lijsttrekker Gemeentebelangen in Woudrichem, al kort na het bekend worden van de uitslag: “21 maart 2014 zal de boeken in gaan als de NIEUWE ALTENA LENTE. Wat mij betreft komen er nu in de @gmteWoudrichem geen verkiezingen meer”. Nogal wiedes: de (financiële) belangen voor een fusie zijn bij de buren aanmerkelijk groter dan bij ons.

En zo lijkt het erop dat de kaarten er voor de voorstanders opeens een stuk gunstiger voor liggen. Dat er nog steeds geen enkel valide argument dat pleit voor een fusie valt aan te dragen doet totaal niet terzake. Ook dat is democratie – soms zit het mee; soms zit het tegen.

Ideaalburg-chef Sheikkariem belandt als gevolg van het hele verhaal in een cruciale rol. Hoewel ik zelf voor geen prijs een tweedehands auto van de man zou kopen, wens ik hem in de naaste toekomst heel veel wijsheid toe.

Cock Dorsman
(Aalburgse Alliantie)

 

Cock Dorsman

Cock Dorsman


Cock Dorsman

Cock Dorsman

 

Zoveel hoofden, zoveel zinnen...
De column op Aalburg.net verhaalt over wat mensen bezighoudt.
Verschillende onderwerpen, wisselende schrijvers.

(De standpunten van de schrijvers vertegenwoordigen niet per se de visie van de redactie.)