Alles over Aalburg...

Column

2014 (zaterdag 4 januari 2014)

Afbeelding bij Column: 2014

Op de allereerste plaats wens ik u namens al mijn partijgenoten en mijzelf het allerbeste toe voor het nieuwe kalenderjaar: moge het iedereen, privé, zakelijk en qua gezondheid optimaal verlopen. Voorspoed, gezondheid en geluk: we wensen het iedereen van harte toe!

Eigenlijk schreeuwen de voorvallen in de enclave Veen op de avond voor oud-en-nieuw natuurlijk om een reactie van mijn kant (‘voer voor columnisten’), maar dat ga ik nu eens niet doen. Niet omdat ik er geen gepeperde mening over zou hebben, maar omdat ik vind dat ik er inhoudelijk (nog) te weinig vanaf weet. Toegegeven: toen ik de nacht voor de jaarwisseling wakker werd van een helikopter die letterlijk boven mijn stulp leek te hangen, vroeg ik me af wie deze idiote militaire oefening had bedacht. Pas de volgende dag drong LATEJA-gate via de diverse media tot mij door. Of het nu gaat om de raddraaiers in kwestie of om het optreden van de politie – vanuit beide invalshoeken had ik meteen voldoende stof voor een gepeperd verhaal. Maar nogmaals: ik doe het niet en stel vast dat oud en nieuw zélf gelukkig rustig is verlopen.

Maar in tegenstelling tot de inhoud moet ik wel iets kwijt over de berichtgeving zélf: alle media lijken er naar jaren van Veen-in-het-oud-en-nieuw-nieuws van overtuigd dat het in brand steken van autowrakken voortvloeit uit een oude, gevestigde traditie. Welnu, NOS en overige waarheidsbrengers: DAT IS NIET HET GEVAL! Er was binnen het dorpje Veen een jarenlange traditie om op een vast kruispunt (hét kruispunt, inmiddels) op oudejaarsavond een vreugdevuur te ontsteken dat in hoofdzaak bestond uit een handvol pallets. Dát was inderdaad een traditie; het in lichterlaaie zetten van auto’s is een bezigheid van veel recentere datum.

Niettemin: het is inmiddels 2014. Het jaar waarin, op 19 maart aanstaande, de gemeenteraadsverkiezingen gaan plaatsvinden. Het jaar ook waarin, naar de overtuiging van onze burgemeester Naterop, de provinciale druk op samengaan van Woudrichem, Werkendam en Aalburg zal toenemen, zoals hij in zijn nieuwjaarstoespraak riep. Feit of fabel, we zullen het zien. Bovendien het jaar waarin glasvezelfetisjist Optimaas aangaf de inschrijftermijn te verlengen, in de hoop tóch nog de beoogde drempel van 55% fans binnen te kunnen schrapen – win je de race over honderd meter hardlopen niet, dan maken we er gewoon honderdvijftig meter van. Ook het jaar trouwens waarin we kunnen herdenken dat er (ruim) een jaar niets wezenlijks meer wordt gepresteerd door het college van Aalburg: gewoon doen werd een dociel op de winkel passen, hooguit opgefleurd door het doorknippen van hier en daar een lint als gevolg van resultaten die door voorgangers werden geboekt. Echt de hoogste tijd dus voor nieuwe verkiezingen om te komen tot een gedreven, bewogen en gemotiveerd nieuw winkelmanagement.

En vanuit die gedacht wens ik u nog eenmaal het allerbeste voor 2014 toe!

Cock Dorsman


 

Zoveel hoofden, zoveel zinnen...
De column op Aalburg.net verhaalt over wat mensen bezighoudt.
Verschillende onderwerpen, wisselende schrijvers.

(De standpunten van de schrijvers vertegenwoordigen niet per se de visie van de redactie.)