Alles over Aalburg...

Column

Van kerktelefoon naar kerkradio naar kerkinternet? (woensdag 4 december 2013)

Afbeelding bij Column: Van kerktelefoon naar kerkradio naar kerkinternet?

Een grote groep mensen is vanwege ouderdom of ziekte niet in staat om naar hun kerkdienst te gaan. Maar willen toch wekelijks contact met de gemeente niet missen en luisteren zie de diensten via de kerktelefoon.

Ook voor kerken staat de techniek niet stil. Waar 10 jaar geleden nog via een telefoonlijntje de dienst kon worden meegeluisterd zijn er nu de meeste kerken in Aalburg al aangesloten op een internetdienst om diensten mee te luisteren. Ook op later moment is meestal nog terug te luisteren. We weten dat als de techniek ons in de steek laat er al snel een aantal gemeenteleden gaat bellen omdat ze de dienst niet willen missen.

Soms is er een vrees van kerken dat de digitale uitzending in plaats komt van regulier kerkbezoek. Maar de meeste mensen vinden het prettiger om in de dienst aanwezig te zijn en ook daadwerkelijk contact te hebben met gemeenteleden.

Beeld en geluid

Vanuit het oude kerkje in Aalburg wordt eigenlijk alleen nog maar gebruikt voor speciale diensten zoals uitvaart en huwelijksdiensten en jubilea. Daar merk je steeds meer de behoefte om bij dergelijke diensten ook beeldmateriaal te kunnen verzenden. Zeker voor familie en vrienden in buitenland of verder weg is er zo een gelegenheid om de dienst te volgen. Die vraag zal ook eerder worden gesteld bij een doopdienst dan bij een reguliere kerkdienst.

Als ik mij verplaats in de persoon die alleen thuis de dienst moet volgen dan zal de keuze voor geluid en beeld snel gemaakt zijn.

Ons eigen netwerk met respect

Het geeft ook wel vertrouwen dat we een Christelijke provider hebben die diensten aan kan bieden op het eigen netwerk. Zodat we een niet alleen een betrouwbare partner hebben maar ook een partij die mee wil en kan denken in de kansen om zo het Bijbels evangelie te verkondingen met respect voor de verschillende groepen.

Diaconaal doel bij verenigingsactie

Ik zou het mij goed voor kunnen stellen dat kerken samen één diaconaal doel uitkiezen en zo mee te doen aan de verenigingsactie. Noodhulp aan Filippijnen, voedselbank in de regio, Christelijke hulporganisatie zoals Woord en Daad of GAIN.

En de conclusie is de oproep aan kerken om ook mee te doen met Optimaas  die een eigen nutsvoorziening, te weten glasvezel, gaat aanleggen. Als er tenminste 55% draagvlak is.

Wijnand van der Hoeven


 

Zoveel hoofden, zoveel zinnen...
De column op Aalburg.net verhaalt over wat mensen bezighoudt.
Verschillende onderwerpen, wisselende schrijvers.

(De standpunten van de schrijvers vertegenwoordigen niet per se de visie van de redactie.)