Alles over Aalburg...

Column

Breekband (woensdag 30 oktober 2013)

Afbeelding bij Column: Breekband

Na de raadsvergadering van 29 oktober vond ik mijzelf vertwijfeld terug met een flesje bier en een schaaltje borrelnootjes. Die versnaperingen zijn er altijd aan het einde van een vergadering; het biedt politici en geïnteresseerden een ontspannen moment om nog even over de afgelopen bespreking na te praten.

Normaal neem ik daaraan met veel plezier deel. Maar deze keer overviel me een gevoel van schuld en schaamte: “hoe kan je hier met plezier staan borrelen als de lokale politiek een half uur geleden anderhalve ton door de plee heeft getrokken?”, spookte er door mijn hoofd. Ik heb het dan over geld dat wordt besteed aan het in kaart brengen van de vraag of onze inwoners (en ondernemers) überhaupt behoefte hebben aan een ‘honderd procent dekkende’ uitrol van een glasvezelnetwerk. Een bedrag van 150.000 Euro – centjes van onze inwoners – dat niet wordt besteed aan het aanleggen van iets, maar puur wordt uitgegeven aan de vraag of er aan dat ‘iets’ wel behoefte bestaat. Er was niets aan te doen; we waren en zijn tegenstander, maar een meerderheid van de gemeenteraad gaf bijna blindelings groen licht aan deze natte droom van onze gewaardeerde VVD wethouder. En dat gaf een vieze bijsmaak aan de goed bedoelde borrelnootjes.
Het zou flauw zijn als ik hier een opsomming zou geven van wat voor dingen je als gemeente wél zinvol kunt doen met anderhalve ton. Maar wat je NIET moet doen is dit geld besteden aan een prestigeproject waarmee de lokale VVD probeert nog een beetje glans te geven aan haar inhoudsloze deelname aan de coalitie. Ik herinner u nog één keer aan de strijdkreet van die club: gewoon doen!
 
Wat men nog even gewoon doet in de tragische nasleep van de huidige bestuursperiode is het verstoken van gemeenschapsgeld aan een absoluut waanidee. Een glasvezelnet met een honderd procent gemeentelijke dekking zorgt misschien bij sommige (politiek) betrokkenen voor klamme liezen, maar hoe groot is die behoefte nou echt? Zit – pak ‘m beet - de weduwe in het buitengebied werkelijk te wachten op een hoogwaardige aansluiting op de digitale snelweg? En hoe groot zijn de risico’s in een constructie waarin de gemeente voor 80% garant zal staan voor alle munten die de banken in dit avontuur gaan steken? Onze muntjes, vergeet dat vooral niet.
 
Zonder twijfel zal ons weer ‘verkiezingspraat’ worden aangemeten, maar als Aalburgse Alliantie snappen we dus werkelijk niet  hoe onze collega’s zo eenvoudig groen licht kunnen geven aan een wazig verhaal als dit. Als partij beleefden we een wrange, teleurstellende avond. Het wordt inderdaad tijd voor nieuwe verkiezingen, en daarna een frisse wind met nieuwe ideeën. En een tijd waarin uw en ons geld weer wordt besteed aan zinvolle dingen. Met die gedachte heb ik thuis nog een lekker zakje paprikachips verslonden.
 
Cock Dorsman
Aalburgse Alliantie


 

Zoveel hoofden, zoveel zinnen...
De column op Aalburg.net verhaalt over wat mensen bezighoudt.
Verschillende onderwerpen, wisselende schrijvers.

(De standpunten van de schrijvers vertegenwoordigen niet per se de visie van de redactie.)