Alles over Aalburg...

Column

Jumbo verhaal rammelt (maandag 12 augustus 2013)

Het blijft een raar verhaal, over die boycot door Jumbo van producten uit de Israëlische nederzettingen. Eerst bestond de boycot wel. En toen heette het opeens 'geen passieve boycot'. En vervolgens had er helemaal nooit een boycot bestaan.

Verwarring alom. Ook bij mij. Bestaat die boycot nou wel of niet? En waarom doet een supermarkt aan politiek? Dus stuurde ik Jumbo een mailtje met mijn vragen. Een week later kreeg ik antwoord. Dat antwoord kwam vrijwel woordelijk overeen met het verhaaltje dat al op de website van Jumbo stond. Maar goed. Toch leuk dat Jumbo de moeite neemt om dat verhaaltje ook 'persoonlijk' naar mij te mailen.
 
HELDERHEID VERSCHAFFEN
Het verhaal komt hier op neer: Jumbo doet niet aan politiek. Jumbo wilde alleen de klant 'helderheid verschaffen'. Want Jumbo hoorde van dat plan van minister Timmermans om producten uit Israel en de nederzettingen apart te labelen. En Jumbo dacht toen: Mooi plan! Ik ga alvast checken hoe het zit met onze Israëlproducten. Komen die uit Israël of uit de nederzettingen? Jumbo begon met een inventarisatie. Wat bleek: Ze verkochten geen 'kolonistenwaar'. Althans, dat geldt voor de producten van het Jumbo-huismerk, dus weet de Jumboshopper nog steeds niet waar hij aan toe is.
 
Er is dus alleen die inventarisatie en geen boycot? Dat is de vraag. Eerder verklaarde een voorlichtingsbobo van Jumbo nog tegenover Trouw: 'Jumbo Supermarkten vraagt haar leveranciers, die producten uit Israël betrekken, geen producten uit door Israël bezette gebieden te betrekken en dit ook formeel te bevestigen.' Dat riekt naar een boycot. Maar dat ontkent Jumbo nu dus. Er is volgens de supermarkt alleen die inventarisatie geweest, om de klant 'helderheid te verschaffen'.
 
PASSIEVE BOYCOT
Jumbo probeerde het ook nog even met deze mededing: 'Van een actieve boycot is geen sprake.' Maar dat klinkt nogal wonderlijk. Want is dan wel sprake van een 'passieve boycot', en wat mag dat dan betekenen? Het klinkt als: Een boycot waar je niet actief bij betrokken bent, dus een boycot die je min of meer ongewild overkomt, in de zin van: Lieve help, wat me nu toch gebeurt, ik ben opeens producten aan het boycotten! Inderdaad, dat klinkt een beetje idioot. En dat snapt Jumbo ook, inmiddels. Dus communiceren ze nu kortweg: 'Van een boycot is geen sprake.'
 
De boycot riep nogal wat protest op. Want zijn er niet veel meer landen met omstreden gebieden, denk aan China, Turkije, Marokko of Rusland? 'De obsessie met de Joodse staat krijgt irrationele, bijna apolitieke proporties', schreef rechtsgeleerde Afshin Ellian terecht op de website van Elsevier. Je zou bijna denken dat er meer machten in het spel zijn, machten die onze ratio overstijgen.
 
Zelf kom ik trouwens nooit bij de Jumbo. En dat hou ik maar zo, denk ik. Noem het een 'passieve boycot'.
 
Gertjan de Jong
CeeJee

CeeJee


CeeJee

CeeJee

 

Zoveel hoofden, zoveel zinnen...
De column op Aalburg.net verhaalt over wat mensen bezighoudt.
Verschillende onderwerpen, wisselende schrijvers.

(De standpunten van de schrijvers vertegenwoordigen niet per se de visie van de redactie.)