Alles over Aalburg...

Column

Waterzooi? Mooi. Betaalbare huurwoningen? Beter! (zaterdag 20 oktober 2012)

Afbeelding bij Column: Waterzooi? Mooi. Betaalbare huurwoningen? Beter!

Gentse waterzooi is een soort soep van kip (of vis) met o.a. groenten, aardappelen en room. Als het goed klaargemaakt is kan het best lekker zijn, anders wordt het iets wat de naam al doet vermoeden.
In Aalburg kennen we ook recepten voor waterzooi, hoewel sommigen ze steevast “waterrandprojecten” noemen.
De Veense versie van het gerecht, met als ingrediënt onder andere Veense Put, waterwoningen, voetbalvelden, dorpshuis en Ruimte voor Ruimte staat al een tijdje te pruttelen. Het eindresultaat komt in zicht, maar om de juiste smaak te bereiken moeten er steeds weer ingrediënten bij, vooral pecunia. Hopelijk ligt de soep uiteindelijk niet al te zwaar op de maag.

Ondertussen wordt, volgens de begroting 2013 – 2016, weer een nieuwe pan op het vuur gezet. Nu voor de Wijk en Aalburgse variant van het recept. De ingrediënten zijn dit keer: voetbalvelden, een jachthaven, terrein van Ballegooijen, een landgoed, de Wijkse Bol en een snufje wandelpaden. Daarnaast zal ook in dit recept de toevoeging van de nodige pecunia onvermijdelijk blijken.
De inspiratie voor het recept wordt gevonden in de Strategische Visie 2007-2027. Zonder in te gaan op de negatieve gevolgen voor ons rivierlandschap wordt daarin onder andere gerept over “Grote kwalitatieve potenties van wonen langs de rivier, met uitzicht op het water” en “recreatieve voorzieningen met allure”.
Het lijken wel termen uit het menu van een 3-sterren restaurant aan het water waar de happy few geniet van de culinaire versie van de waterzooi. Maar hoe zit het met de dagelijkse kost van de gemiddelde Aalburgse inwoner en met name onze jongeren? In plaats van wonen langs de rivier met uitzicht op het water zouden die allang blij zijn als het minder dan vijf jaar zou duren om een betaalbare huurwoning te krijgen met uitzicht op een gewone straat.
De taakstelling in de begroting is simpel en duidelijk: Voorzien in de behoefte van voldoende en geschikte woningen.
Het waarmaken van deze taakstelling blijkt echter al jaren een onmogelijke opgave. In plaats daarvan wordt ingezet op projecten als Ruimte voor Ruimte, wonen langs de rivier en landgoederen.
Maar zolang de ingrediënten voor onze dagelijkse kost blijkbaar nog niet gevonden zijn, mogen de culinaire hoogstandjes wat mij betreft wel op een laag pitje.

Kees de Waal
fractievoorzitter PvdA Aalburg

CeeJee

CeeJee


CeeJee

CeeJee

 

Zoveel hoofden, zoveel zinnen...
De column op Aalburg.net verhaalt over wat mensen bezighoudt.
Verschillende onderwerpen, wisselende schrijvers.

(De standpunten van de schrijvers vertegenwoordigen niet per se de visie van de redactie.)