Alles over Aalburg...

Column

De onzin van Peilingen (maandag 18 juni 2012)

Afbeelding bij Column: De onzin van Peilingen

Onderweg naar de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september zullen ze wekelijks de media halen: peilingen. Met grote koppen wordt elke zetel die verschuift als groot nieuws gebracht. “Nek aan nek race SP en VVD na winst zetel door SP, beiden scoren 25 zetels ”. Elke zetel die verschuift wordt uitgebreid geanalyseerd. Zonder enige toelichting worden de berichten op alle sites overgenomen en worden deze als waarheid aangenomen.

Vrijwel nooit wordt genoemd dat peilingen een foutmarge bevatten. Dit is bij al het onderzoek zo. Dit kan ook niet anders als een peiling op slechts 1.000 of 10.000 personen is gebaseerd. We stemmen in Nederland niet voor niets met alle stemgerechtigden.
Daarnaast voelt het toch heel anders als het de stem is die vier jaar telt, of als het een antwoord is in een vragenlijst die je bijna wekelijks krijgt. Ook alle andere effecten worden niet meegenomen. Veel mensen maken pas de laatste dagen een keuze, wat niet in de peilingen wordt meegenomen. Zo wordt er een alternatieve werkelijkheid gerealiseerd.
 
De volgende passage staat in de kleine lettertjes op de site van een van de peilingen die wekelijks in het nieuws komen.
We benadrukken dat we in deze zetelpeiling met steekproefmarges te maken hebben. Voor de grootste partijen (de VVD, met 18,7%, en SP, met 18,4%) is dat 2,4%. Dit komt overeen met drie à vier zetels meer of minder.
Als we dit tot ons laten doordringen dan staat er dat een gemeten zetelaantal van 25 dus tussen de 21 en 29 kan liggen. Dan valt de “nek aan nek race” wel mee. Maar dat is natuurlijk niet zo interessant om te melden.  
Bijvoorbeeld de VVD en SP zijn gebaat bij een campagne waarin er veel aandacht is in de peilingen “wie wordt de grootste” en zij zullen de strijd zo spannend mogelijk maken. Zo krijgen zij veel aandacht in de media. Partijen die verliezen zullen zeggen “ het zijn maar peilingen”. En daarin hebben ze gelijk. Laten we keuzes maken op basis van programma’s en niet op peilingen.
 
Niet alleen landelijk kennen we peilingen, ook lokaal worden deze regelmatig ingezet. In Aalburg kreeg een lokale partij voor de laatste verkiezingen drie zetels in een lokale peiling. De teleurstelling was groot toen dit er slechts één bleek te zijn. Hadden zij veel stemmen in enkele dagen verloren, of zat de peiling er naast? Ik denk het laatste.
Neem berichten over peilingen dus met een korreltje zout.
 
Gerben van Helden
Fractie ChristenUnie Aalburg


 

Zoveel hoofden, zoveel zinnen...
De column op Aalburg.net verhaalt over wat mensen bezighoudt.
Verschillende onderwerpen, wisselende schrijvers.

(De standpunten van de schrijvers vertegenwoordigen niet per se de visie van de redactie.)