Alles over Aalburg...

Column

Orka Award (donderdag 15 maart 2012)

Afbeelding bij Column: Orka Award

De schrijver van dit boek (Orka Award) was enorm onder de indruk wat ze Orka’s allemaal geleerd hebben in een dolfinarium. Dit is de trainers kennelijk gelukt bij zeer roofzuchtige dieren die wel 9 meter lang en 5.000 kilo zwaar kunnen zijn. De essentie van de resultaten is simpel zoals omschreven door K. Blanchet en bestaat uit: het geven van welgemeende complimenten. Hoewel we nog de orka, nog de inwoners van Aalburg willen beledigen zit er misschien toch meer verband tussen het gewenste maatschappelijke gedrag en de Orkatraining. We mogen vaker benoemen wat goed gaat, in plaats van te  focussen op de problemen.


Kansenkaart
Recent heb ik een presentatie bij mogen wonen van de kansenkaarten die in samenspraak van Rabobank en de provincie in kaart zijn gebracht voor het Land van Heusden en Altena. Hier ontstaan allerlei mooie verbanden tussen ondernemers en onderwijs. Opvallend vond ik dat de overheid wel betrokken is, maar bewust op enige afstand worden gehouden. Dat geeft een dubbel gevoel.
Aan de ene kant moet de overheid haar beperkingen kennen in de rol die zij kan spelen in het maatschappelijk verkeer. Als uiteindelijk toch een bijdrage van de overheid nodig is ontstaat dat we een nieuw soort bestuurslaag gaan creëren naast de politiek bestuurlijke waardoor een zuivere afweging van belangen lastig zal zijn. Een onderwerp om goed te volgen. Het heeft volop kansen, als we de valkuilen kunnen ontwijken. Een kaart is daarbij zeker handig… 

Gezamenlijke verantwoordelijkheden
Burgemeester Naterop heeft dit onderwerp in zijn nieuwjaarsrede als het onderwerp voor 2012 benoemd. De (bezuinigings)filosofie van het Aalburgse college is voor een fors deel gebaseerd op deze denkwijze. Hoewel de ChristenUnie daar sceptisch tegenover staat, willen we graag onze bijdrage aan het denkproces leveren. Belangrijk is dat het voorstel geen papieren tijger gaat worden, of juist een grote bezuiniging op minima en zwakkeren. Onze inzet is dat het plan meerwaarde voor Aalburg zal hebben.

Wijnand van der Hoeven
Fractievoorzitter ChristenUnie


 

Zoveel hoofden, zoveel zinnen...
De column op Aalburg.net verhaalt over wat mensen bezighoudt.
Verschillende onderwerpen, wisselende schrijvers.

(De standpunten van de schrijvers vertegenwoordigen niet per se de visie van de redactie.)