Alles over Aalburg...

Column

Ayaan, een bijzondere nomade (zondag 25 april 2010)

In haar nieuwste boek ‘Nomade’ roept atheïste Ayaan Hirsi Ali de kerk op om een actieve rol te spelen in de verlichting van islamieten. Wie de islam wil verlaten en toch religieus wil blijven, is beter af met Jezus. Als teenager in Kenia was zij al onder de indruk van Jezus, omdat Hij zo waardig en open met vrouwen omging en omdat Hij staat en godsdienst scheidde: geef de keizer wat van de keizer is, en aan God wat van God is. Ayaan Hirsi Ali ontdekte ook dat christenen tot op heden nooit dreigend of gewelddadig reageren op haar boodschap.

Na het boek ‘Mijn vrijheid’ heb ik haar boek ‘Nomade’ met stijgende waardering gelezen. Een heel bijzondere nomade! Bewogen met het lot van de miljoenen moslima’s die zij afschildert als gevangenen.

Naïef

Mijns inziens is zij helaas ook een naïef propagandiste van de westerse Verlichting, die geleid heeft tot atheïstische monster-ideologieën met grootschalige heksenjachten. Het ‘Ni Dieu, ni Maître!’(Geen God, geen Meester!) en de eredienst van de rede hebben niet regelrecht geleid tot een heilstaat. Met of zonder religie of ideologie: mensen zoeken naar rechtvaardiging van machtsmisbruik en kwaad. Het zit dieper. Het zit in ons hart.

De verrassing

Na al onze menselijke ideologieën komt de verrassing: Jezus! Hij daagt niet alleen atheïsten uit, maar even krachtig religieuze mensen. Het gaat Hem om de mens. Hij kon wel eens zomaar aan Ayaan Hirsi Ali’s keukentafel staan en zeggen: ‘Welkom thuis, collega nomade. Wat kan Ik voor je doen? Voeten wassen? Thee of koffie? Ik geef je rust. Wat je daarna denkt, zien we later wel.’

Otto de Bruijne

 

 

 

Otto de Bruijne is schrijver en kunstenaar.


 

Zoveel hoofden, zoveel zinnen...
De column op Aalburg.net verhaalt over wat mensen bezighoudt.
Verschillende onderwerpen, wisselende schrijvers.

(De standpunten van de schrijvers vertegenwoordigen niet per se de visie van de redactie.)