Alles over Aalburg...

Column

Gordon - de oppervlakkigheid voorbij? (vrijdag 19 maart 2010)

Gordon gaat meewerken aan het EO-televisieprogramma 'Op zoek naar God'. De zanger is blij met de uitnodiging van de EO. 'Ik ben rustiger en bewuster gaan leven', zegt hij. 'Ik ben op zoek naar meer diepgang. Daarom ben ik blij dat ik na "Glitter, glamour, Gordon" en "Gillend naar huis" nu "Op zoek naar God" mag maken. Na al die oppervlakkigheid is dat een verademing.' In een interview met Volkskrant Magazine eerder dit jaar, werd al duidelijk dat de zanger met serieuze problemen worstelt.

Gordon vertelde in het interview hij op zijn achttiende een zelfmoordpoging heeft gedaan nadat hij 'uit de kast' kwam. Zijn broer vond hem nadat hij vitaminepillen, drank en slaapmiddelen had genomen. De zelfmoordpoging deed hij omdat zijn moeder negatief reageerde op het nieuws dat hij homo was. 'Had ik maar een kussen op je gezicht gedrukt toen je geboren werd', was haar eerste reactie.

Schreeuw om liefde

In het showbizzwereldje voelt Gordon zich niet serieus genomen. Dat steekt. 'Ik ben te veel voor ze', is Gordons verklaring in Volkskrant Magazine. 'Ik kan te veel. Ik kan zingen, presenteren, ik kan schrijven, ik heb in het verleden bewezen dat ik het op radio en tv vaak beter deed dan degene voor wie ik moest invallen.'

Maar Gordon blijft hopen. Op erkenning. Op geluk. 'Ik heb het gezien. Een visioen. Dat ik het Eurovisie Songfestival won. Heel lang geleden al. Ik zag mezelf intens gelukkig op het podium staan. Eindelijk erkenning. Zo van: en nou jullie.'

Blasfemie

Het is mooi dat de EO aan Gordon het Evangelie wil laten zien. De zanger lijkt immers de wanhoop nabij. Vraag is wel of de televisiecamera's zijn zoektocht niet zullen verpesten. Gordons hang naar applaus, erkenning en kijkcijfers is groot. Voor de camera kan hij het provoceren vaak niet laten. Gordons recente uitspraken voor de Veronica-nieuwsshow CQC over zijn EO-optreden zijn ronduit blasfemisch. Te grof om hier te herhalen.

'In het programma mag niet gecensureerd worden, dat is gewoon een vereiste', zegt Gordon. Dat kan nog spannend worden. Het is toch ondenkbaar dat de EO een podium geeft aan blasfemie. Dat zou echt het einde van de evangelische missie zijn. Alleen als de EO Gods Heiligheid voor ogen houdt, kan Gordons zoektocht werkelijk een verademing worden na al die oppervlakkigheid.

Gertjan de Jong (Habakuk)


 

Zoveel hoofden, zoveel zinnen...
De column op Aalburg.net verhaalt over wat mensen bezighoudt.
Verschillende onderwerpen, wisselende schrijvers.

(De standpunten van de schrijvers vertegenwoordigen niet per se de visie van de redactie.)