Alles over Aalburg...

Column

Handdoeken sparen (maandag 14 december 2009)

In september 2002 begon ik met hardlopen. Ik deed wel wat aan sport. Aerobics (één keer per week), wandelde wel eens een stukje met de hond, maar veel meer niet. Ik wilde iets doen vanuit huis, dan kon ik dat inplannen op tijden dat het mij zou uit komen.

Een advertentie in de plaatselijke krant trok mijn aandacht: Start-to-Run, een initiatief van Nike om meer mensen aan het lopen te krijgen. De advertentie beloofde dat je na zes weken onafgebroken vijf kilometer zou kunnen lopen. (Side step voor alle niet-lopers: je hebt lopen en wandelen. Lopen betekent hardlopen, wandelen is wandelen, dat moge duidelijk zijn.)

Ik trok de stoute schoenen aan. Moest het leuk gaan vinden. Dat was althans de opzet. Niet meteen die coopertest, maar één minuut wandelen afgewisseld met één minuut lopen. Dat bleek een prima start om het vol te houden.
Eenmaal in staat wat langer aan één stuk te lopen, ging ik dat combineren met allerlei varianten. Intervaltraining, heuveltraining, duurloop, name it.
Mijn conditie werd langzaam beter, de snelheid ging omhoog. Voor ik het wist liep ik drie keer in de week. Ik geef toe, wereldrecords zijn (hoogstwaarschijnlijk) niet weggelegd voor ons lieden. Lopen doe je voor jezelf, voor de lijn, voor je conditie en andere goede redenen. Zolang je maar in beweging bent… (En blijft.)
 
Als het pretniveau hoog is lonkt er het wedstrijdje, de recreatieloop, een crossloopje. Dat kan, maar hoeft niet. Het gaat natuurlijk niet om de prijzen, om de trofee of het gevulde envelopje. Dat is alleen voor 23-jarigen in topconditie. Nee, het gaat dan echt om het gevoel, de gezelligheid, de sfeer, de aanmoedigingen, de heerlijke douche na afloop… En natuurlijk na afloop die heerlijke gevulde koek zonder schuldgevoel…
Dat terzijde. Bij veel wedstrijdjes krijg je als aandenken wel een bidon, een T-shirt, een handdoek of iets dergelijks. Zoals laatst bij de Champignonloop in Val-Meer / Riemst (België). Daar kreeg iedere deelnemer na afloop een T-shirt en een bakje champignons! Al doende werk je mooi aan je conditie, je figuur, je gewicht. Tegelijkertijd kun je dan zeggen dat je aan een nieuwe hobby bent begonnen, namelijk... handdoeken sparen. (Of snuisterijen van gelijke strekking...)
 
Yvonne


 

Zoveel hoofden, zoveel zinnen...
De column op Aalburg.net verhaalt over wat mensen bezighoudt.
Verschillende onderwerpen, wisselende schrijvers.

(De standpunten van de schrijvers vertegenwoordigen niet per se de visie van de redactie.)