Alles over Aalburg...
Afbeelding bij agendaitem: 'Broodbakken uit de Thora' Het vlechten van de Challa.
24mrt

Activiteit in Aalburg: Broodbakken uit de Thora

Zondag 24 maart 2019, van 10:00 uur tot 17:00 uur.

WIJK EN AALBURG - Unieke kans: bak het brood uit de Thora met de Joodse bakker Les Saidel. Een activiteit van (de biologische bakker) Gerard Hardeman, oprichter en docent van de Dutch Organic Baking School.

Les Saidel is een Joodse bakker die zijn broden bakt volgens eeuwenoude voorbeelden uit de Thora. Ieder van deze broden heeft een bijzondere betekenis. Op het Saidel Jewish Baking Center and Showbread Institute in Karnei Sjomron komen bezoekers van over de hele wereld om biologisch en ambachtelijk te leren bakken. In maart komt hij een aantal dagen doceren aan de Dutch Organic Baking School. Een unieke kans om de finesses van de Challa te leren, en kennis te maken met broden uit de Thora. Voedend brood voor lichaam en geest. De cursussen zijn in het Engels, maar er is iemand aanwezig om als dat nodig is te vertalen.

Het programma
In de ochtend staat de Challa op het programma. Het brood dat een belangrijke rol vervult bij het sjabbatsmaal. Iedere sjabbat verwijzen twee broden naar het manna dat er voor de sjabbat twee keer zoveel was als normaal. Voor de bereiding van de Challa gebruikt Les verschillende degen, vullingen en technieken, die stuk voor stuk een eigen effect hebben op de smaak en het uiterlijk. Het is de bedoeling zelf te leren de Challa te bereiden en te vlechten.

’s Middags staat de geschiedenis van de Tempel van Salomo centraal aan de hand van drie verschillende broden: de twee broden (shtei halechem), een spijsoffer met Pinksteren aan de Heer om de nieuwe oogst te vieren.

Korban Toda bestaat uit vier verschillende broden en vormt samen een spijsoffer uit dankbaarheid voor bijvoorbeeld genezing of een behouden thuiskomst. We bakken matzes, pittabrood en murbechet, een brood van een gekookt deeg dat vervolgens gebakken én gefrituurd wordt.

Het Toonbrood (lechem haPānīm), een graanoffer in de vorm van twaalf platte broden, die samen de twaalf stammen van Israël symboliseerden. De broden lagen in de tabernakel op een met goud beslagen acaciahouten tafel. De broden stonden symbool voor Gods overvloed voor de mens.

Tijdens de voorbereiding en het bakken vertelt Les verhalen over de herkomst en achtergronden van het brood. Er is bovendien aan het eind ruim de tijd voor het stellen van vragen.

Over Les Saidel
Gerard Hardeman, oprichter en docent van de Dutch Organic Baking School, ontmoette Les Saidel vorig jaar, tijdens een werkbezoek aan Israël: ‘Ik zag in hem een bakker die bakt met zijn hart. Hij combineert grote kennis van de Thora en het brood met vaardigheid, en vertelt ook nog eens fantastisch over zijn werk.’ Tot zijn 22e woonde Les Saidel te midden van zijn Joodse familie in Zuid-Afrika. Een aanhoudend verlangen bracht hem naar Israël, waar hij zijn weg vond in de orthodoxe gemeenschap. Bijna 10 jaar geleden besloot hij opnieuw zijn hart te volgen en maakte hij een radicale carrière-switch. Samen met zijn vrouw Sheryl opende hij zijn eigen bakkerij, met biologisch en ambachtelijk brood. Ondertussen onderzoekt hij in samenwerking met de universiteit naar de in de Thora genoemde broden, waarvoor hij experimenteert met recepturen en ingrediënten passend bij die tijd. Hardeman: ‘Les Saidel heeft een aantal van zijn passies bij elkaar weten te brengen. Van deze samenwerking gaan onze cursisten en ik weer veel leren, dus ik verheug me!’

Aanmelden
Eendaagse cursus op 24, 25 of 26 maart.
Aanmelden en info: www.dutchorganicbakingschool.com.

Contactinformatie:
Locatie: Wijk en Aalburg
Organisator: Dutch Organic Baking School
Telefoonnummer: +31 (0)6 2205 2937
Email:info@dutchorganicbakingschool.com
Website:http://www.dutchorganicbakingschool.com


Deel dit bericht met je vrienden!