vrijdag 29 maart 2024

Alles over Altena

MPower2Move: mix van dans en gymsport is toppromotie

29 september 2014 (door AalburgNet)

WIJK EN AALBURG – Op zaterdagavond 20 september werd in d’Alburcht het twintigjarig jubileum van Powerhouse Sport Awards gevierd met de boeiende show MPOWER2Move met optredens van dansscholen en gymssporters uit de regio. Een leuke opening van het nieuwe seizoen die een mooi inkijkje gaf in de Brabantse top- en breedtesport.

Een hard werkend organisatiecomité, met vele bijdragen van EHBO  tot DJ en zaalinrichting, zorgde voor een avondje entertainment met als motto: ‘Bewegen, bewonder en verwonder je!’ Diverse dansstijlen van ballet en hiphop tot ballroom, acrogymnastiek, turnen, ritmische gymnastiek, twirl en diverse acts die niet in een hokje vallen te plaatsen passeerden de revue en gaven een inkijk in de vele disciplines, uitgevoerd door talenten en kampioenen. Ook mocht het publiek met alle deelnemers zelf meedoen op een dansworkout net als tijdens het IAG Sportevent 2014 in ‘s-Hertogenbosch. De show MPOWER2Move was toppromotie voor de dans- en gymsporten met een leuke kruisbestuiving.

Dans en dance
Veel acts waren niet in een hokje te stoppen. Bij de show was goed te zien dat dans- en gymsporten vele raakvlakken hebben, elkaar aanvullen, inspireren en versterken, iets dat mede de opzet was van Powerhouse Sport Awards voor MPOWER2Move. Zowel voor de pauze als daarna werden de diverse dansacts goed ontvangen door het publiek.

Voor de pauze waren de breakdancecrew onder leiding van B-Boy Jeroenski en de dansselectie van SHJ Drunen de stoere publiekslievelingen. Dat er zowel jongens als meisjes meedoen doet het altijd goed. Rolstoeldanspaar Anouk van Zandvliet en Jessy van de Pol, Nederlands kampioen, maakte diep indruk op iedereen met hun dansmoves. Ze lieten zien dat je met een handicap gewoon volwaardig kan meedoen aan sport en show. Marloes Vissers van SHJ Drunen: “Het is vanavond heel divers. Leuk, ik kijk toch naar alles met interesse, want ik heb zelf geturnd. Ik gebruik de turnskills nu ook bij het dansen. We dansten hetzelfde als op de NK en willen dit jaar voor de eerste plaats.”
Dansschool Salsa Volcanica, waarvan een aantal dansers ook aan Everybody Dance Now meededen, bleek veelzijdig. Even bijzonder als het ballet is de uitleg van Paulette Willemse: “Jetty wilde er ook graag klassiek ballet bij hebben. Klassiek ballet is de basis van alle dansvormen. Ik houd erg van het Vaganova systeem van de Russische school. Goede turnsters hebben dat ook nodig. Bij dans hoort het hart erbij. Toen de meisjes dansten werd het heel stil. Het laat ook je binnenkant zien.” In de show werd een gedeelte gedanst uit ‘Vineta’ een zelfgemaakt sprookje van Willemse, dat in april is opgevoerd. Maar ook de Flamenco had een heel eigen karakter binnen de show.
Het moge duidelijk zijn dat hiphopcrew Urban Stylz, BBcrew/Bounce/Bfresh en Move Spirit Gravity ook een perfecte bijdrage leverden aan de avond. Zij lieten zien dat dans ook topsport is en heel ‘explosief’. De presentator van Dansstudio Waalwijk kreeg de handen van het publiek op elkaar voor de stijlvolle moves van de ballroom wals, samba, en meer. Hij durfde daarom te stellen: “Bewegen is gezond, dansen is nog leuker.”

Turnen en airtumbling
Turner Yuri van Gelder deed, als allerlaatste act van de avond, op een stevige muziekbeat een speciale minutenlang durende krachttoer aan de ringen en liet duidelijk een aantal harten sneller kloppen. “Dit is wel even wat langer dan een wedstrijdoefening, maar ik was in training voor de WK, dus topfit he! Ik ben graag naar dit evenement gekomen. Jetty Duister was tenslotte de allereerste die mij interviewde als zevenjarig jochie aan het begin van mijn turncarrière. Het is mooi om turnen en dans samen te laten zien in deze regio en dat voor een volle zaal. Ik ben blij zo bij te kunnen dragen aan de promotie van de sport.” 
Bijzonder was dat op deze avond de Lord of the Rings zij aan zij samen met zijn eerste trainingsmaatjes van zijn club in Waalwijk op het podium stond. Groot respect van het publiek dat hij na een bewogen week zijn klasse toonde en hier toch voor de kroon op de show zorgde. Een groot voorbeeld voor de turners van Alianza Waalwijk en SHJ Drunen in het gezelschap, die toonden hard te werken richting de Nederlandse top: David Nieuwenhuizen, Thimo Mookhoek, Tom Verhof en Cas Lambrechts (SHJ).

Turnsters Dana de Groot van Flik-Flak Sportclub en Ashley Fasting van Alianza Waalwijk genieten ervan dat ze samen kunnen turnen en een eigen act konden doen: “We wilden graag iets samen doen omdat we nichtjes zijn en bij verschillende clubs trainen. Zo kwam het idee balk met muziek. Normaal moet je op de balk heel gefocust zijn, nu moet je ook op elkaar letten en hoe het eruit ziet. Fasting doet komend seizoen graag haar succes van afgelopen seizoen over: “Eerst de NK, een medaille en dan de Ahoy Cup! Ik bereid me er met trainers Wouter de Leur en Karin van de Water strak op voor.” De Groot had een moeilijk seizoen met blessures en zonder mee te kunnen doen aan de kwalificatie voor de Jeugdspelen in Nanjing (YOG). Toch is ze heel gemotiveerd: “Ik wil nog zoveel nieuws leren. Ik ben als persoon sterker geworden en heb mijn grenzen leren kennen qua belasting. Met trainer Nico Zijp kijk ik wanneer ik weer voluit kan, ik houd me niet met data bezig. Ik leef wel mee met het Oranjedamesteam. Ze stáán er en vertegenwoordigen Nederland op een prima manier. Bij de wedstrijd in Frankrijk zag je dat ze op de goede weg zijn. Ook is het mooi dat er in het Nederlands team nu diversiteit is, van verschillende clubs.”

Bij de Wall of Support ontmoeten we turnsters Nadine Vervoorn en Tessa van Dalen van S.V. Hamarithi Nederhemert-Aalst en Donna van Wijgerden van Tabitta Boxtel, die zich ook van hun beste kant zien tijdens de show. Samen met collega turners en turnsters van vele verenigingen uit de regio - W.I.K. uit Wijk en Aalburg, DGV uit Dussen, LIOS uit Veen, SHJ uit Drunen, Inion uit Heusden, OKK Werkendam en CSV De Zilvermeeuw uit Sleeuwijk – konden ze op de luide aanmoedigingen en applaus van het publiek rekenen met hun sprongen en oefeningen op diverse turntoestellen en de airtrack: “Het is leuk dat tussen het dansen door ook gewoon turnen te zien is!”

De tumbling op de airtrack oogde ook hier succes. De sporters van OKK legden uit: “We trainen vaker samen en dan is het leuk.” Gertine van Oord, voormalig topturnster van SDS Dames Rotterdam en nu jurylid, hielp bij de turn- en tumbleacts om de juiste vorm voor de show te vinden: “Het was heel leuk om de turnblokken te organiseren. Vooraf was het even slikken voor de jonge deelnemers. Als de toestellen en de airtrack er eenmaal staat en de één enthousiast wordt, neemt hij de volgende mee. Ze waren er bijna niet af te krijgen. Altijd aanstekelijk en altijd spectaculair. Het publiek kon het zichtbaar waarderen. Er staat tenslotte wat op de vloer als er zestien tumblers meedoen van zes verenigingen.”

Twirl
Amy de Graaf en Melissa Bull van Showcorps Wilhelmina, die zowel bij de NTSB als de NBTA twirlen, beten het spits af: “Op de EK deden we met een grote groep exhibition mee. Op de NK zijn we zowel eerste, tweede als derde geworden en maken zelf de choreografie. Het is belangrijk je emotie te tonen op de muziek. We zijn nog geen Femke de Bont! Haar act is mooi om te zien en je kan goed zien dat ze een dansachtergrond heeft.” Het publiek is het zeker met hen eens als ze De Bont ‘de zwaan’ zien dansen en na de pauze haar beroemde dansact met een  vurige baton opvoert. Haar ouders zijn hier ook present en de twirlster die schitterde in Everybody Dance Now genoot met volle teugen tijdens MP2M: “Ik heb deze muziek altijd mooi gevonden. Ik ben blij dat ik mocht helpen majorette een ander imago te geven voor de mensen. Als je in de studio danst let je alleen op de mensen in de zaal, je beseft niet dat er thuis nog eens twee miljoen mensen meekijken. Dat is toch wat anders dan Europees Kampioen worden op de EK twirl. In oktober ben ik nog te zien bij het cultureel festival in Oosterhout en anders weer bij de eindejaarsshow van de dansschool. Wat zou het mooi zijn als ik nog eens bij Scapino of in New York kan dansen.” De twirlsters van Rizado Waalwijk hadden er ook groot plezier in: “We zijn weer in opbouw en gaan er helemaal voor om de eerdere successen weer te behalen”

Acrogym en ritmische gymnastiek
Het Acrodemoteam van Flik-Flak Den Bosch bracht aan het einde van de show de harten in beroering. Een prachtige choreografie van Sam Pauwels voor het hele team bracht het perfecte evenwicht tussen emotie en artisticiteit. Apart toonden Laura Ruijsch, Pleunie van Mook en Fem van Os ook hun oefening. Het is een apart weekend voor het Flik-Flak acroteam, onder leiding van Jacqueline Martens en Tara van Ettinger. “Er staat het hele jaar zoveel spanning op het team. Voor wedstrijden moet alles perfect zijn. We kiezen daarom altijd één weekend uit om met elkaar gezellig door te brengen. Dat is nu. Vanmiddag trainden we bij Flik-Flak en daar slapen we vanavond ook met z’n allen. Aan het begin van het jaar is dat een goede teambuilding. Er zit veel talent in dit jonge team. Anna en Frederique zijn erbij gekomen en Marijke kwam over van Turnoss. Zij begint ook vandaag bij de showact. Serge Cornielje heeft al helemaal op het oog welke elementen ieder kan doen en hoe ze verder verrijkt kunnen worden op internationaal niveau. Dan brengen we er professioneel verdieping in. Tot de herfstvakantie is het bouwen aan de basis. Bij het achterbanoverleg van de LTC acrogym in oktober gaan we met iedereen in Nederland samen kijken hoe we de acrosport naar een hoger level kunnen tillen.” Esmiralda de Rie van OKK Dordrecht, liet met een act met lint op de prachtige muziek van ‘Because of You’ zien dat ook ritmische gymnastiek en dans heel stijlvol gecombineerd kunnen worden.

Nazorg
Na een lange en intense avond gym- en dansplezier kon iedereen huiswaarts vol inspiratie. Jetty Duister: “Het is mooi als alle deelnemers zich realiseren dat ze elkaar kunnen bezoeken en uitnodigen. Met hun passie hebben ze de toeschouwers aangestoken ook te gaan bewegen. Dat was de opzet van MPOWER2Move en dat lijkt gelukt.” Van Gelder: “We kunnen trots zijn op wat we in Brabant hebben en op de sport die we beoefenen en kunnen promoten.” (Foto Ad Visser)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.