vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Aalburg scheidt afval steeds beter

15 maart 2018 (door AalburgNet)

AALBURG - In 2016 stelde de gemeente het afvalbeleid "Afval apart, samen doen" vast. Hiermee werd de uitdaging aangegaan om de hoeveelheid restafval op 31 december 2017 terug te brengen naar 120 kilo per inwoner. En dat is gelukt. De hoeveelheid restafval per inwoner daalde per 31 december 2017 naar 109 kilo per inwoner. Een ajar eerder, eind 2016, was dat nog 134 kilo per inwoner.

Uit deze cijfers kan de concluisie getrokken worden dat de ingezette maatregelen hun werk doen.
Maatregelen zoals het eens per vier weken inzamelen van restafval, het gratis aanbieden van de GFT-container, het invoeren van een papiercontainer en het ingevoerde differentatietarief (diftar) bij de verzamelcontainer.

Mooi resultaat
Wat opvalt is dat de totale hoeveelheid afval eveneens is afgenomen. In 2016 werd 434 kilo per inwoner ingezameld, in 2017 was dat 368 kilo per inwoner ingezameld. 
De gemeente laat weten: 'Hiervoor kunnen verschillende oorzaken zijn: de inwoners gaan bewuster om met de aanschaf van producten en de verpakkingen die om producten zitten, of het afval verdwijnt via andere  afvalinzamelaars.'

Uit de cijfers blijkt dat het restafval nog steeds voor 42% bestaat uit GFT-afval. Hiervan is 9% tuinafval en 33% groente - en fruitafval (GF). De gemeente: 'Dit lijkt veel, maar het is een landelijke trend dat er veel GF in het restafval zit. De intentie is om in de nieuwe gemeente Altena hier aandach t aan te schenken.'

Lees meer over:

GFT afval
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.