donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Aalburg steunt LEV! project voor bewustwording jongeren

28 juli 2016 (door AalburgNet)

AALBURG - Drugs, alcohol, social media, seksualiteit. Er komt heel wat op de jongeren af. Hoe wapen je jezelf daar tegen? De gemeente Aalburg steekt een helpende hand toe. In de vorm van een tweedaagse weerbaarheidstraining worden de jongeren uitgedaagd tot een verantwoorde leefstijl te komen.

Aalburg is niet anders dan een andere gemeente. Ook daar spelen talrijke problemen. “Via verschillende kanalen zijn we ter ore gekomen dat er ook in deze gemeente steeds meer problematiek is rond de thema’s drugs en alcohol. Ik was verbaasd wat ik van jongeren te horen kreeg over het gebruik van alcohol en drugs”, onderstreept Emile Dijkstra, beleidsmedewerker jeugd en volksgezondheid. “In overleg met de burgemeester en de scholen zijn we aan de slag gegaan. Onze insteek is nu groep 8 van de basisscholen.De ervaring is dat deze groep weinig aandacht krijgt over de problemen die zich aandienen. We hebben de training, het LEV!Project, nu voor het eerst gehouden met de leerlingen van groep 8 op alle 7 basisscholen. Dat gaan we voortaan elk jaar doen.”

Ontdekken
Het LEV! Project prikkelt jongeren om een eigen mening te vormen en hun eigen ik te vinden. Onder deskundige leiding ontdekken ze belangrijke principes. Bovendien leren ze vaardigheden die hen helpen verantwoorde keuzes te maken en problemen te voorkomen. Er wordt naast drugs en alcohol ook dieper ingegaan op thema’s zoals gamen, pesten, andere verslavingen en hoe om te gaan met de social media. Zowel door de jongeren als de ouders is de eerste sessie als positief ervaren. Floor van der Garde (12) uit Babyloniënbroek is leerling van Den Biekûrf en volgde met de andere leerlingen de training op de Henri Dunantschool in Wijk. “Ik vond het heel leerzaam”, is ze enthousiast. “Fijn om het meegemaakt te hebben. Je wordt toch een beetje voorbereid. Ik heb geleerd wat ik moet doen als ik er mee in aanraking kom.”

Uigedaagd
Met filmpjes, stellingen en rollenspellen werden alle leerlingen van groep 8 uitgedaagd. “Het werd op een positieve, leuke manier gebracht”, vertelt Floor, die volgend seizoen haar studie vervolgt aan het Willem van Oranje College. Ze noemt het voorbeeld van de Mars waarbij een bewustwordingsproces werd geëtaleerd. “Wie wil er een Mars?, werd er gevraagd. Bijna iedereen. De eerste persoon mocht hem uitpakken, de tweede hem fijn knijpen, de derde er aan likken en de laatste moest hem opeten. Hierin werd naar voren gebracht: hoe gebruik je je lichaam. Hou je nog iets voor jezelf.”

Liesbeth van der Garde, de moeder van Floor, noemt de training waardevol. Eerder had ze als ouder al een voorlichtingsavond bezocht. Op die avond schrok ze wel. “Van het feit dat daar zo weinig ouders aanwezig waren. Ik heb echt het idee dat de problematiek onderschat wordt”, vertelt ze. Tijdens de training moesten de jongeren ook een boekje maken. “Dat geeft je vervolgens een inkijkje in de gedachtewereld van je kind. Daar konden we thuis mee verder”, aldus moeder Liesbeth. De ouders werden na afloop van de tweede dag er ook nog bij betrokken. “Een soort evaluatiemoment en we konden zo ook ervaringen uitwisselen. Alle ouders waren er. Echt heel positief.” Floor heeft er veel van geleerd, zegt ze nog eens. “Ik weet nu wat je moet doen als ik in de problemen dreig te raken. En ik heb ook geleerd dat niet iedereen te vertrouwen is.”

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.