vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Laadpalen in Altena zaak van burgers en de markt, aldus college Aalburg

4 mei 2016 (door AalburgNet)

AALBURG / REGIO - De gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem zijn van mening dat in de toekomst voertuigen op een duurzame manier zullen worden aangedreven. Naast het elektrisch rijden zullen er wellicht ook andere duurzame manieren ontwikkeld worden. Hierbij kan onder meer gedacht worden aan voertuigen die als brandstof waterstof gebruiken. De hamvraag bij dit alles is, gaan de gemeenten inspelen op deze ontwikkelingen. CDA Aalburg bracht dit punt eerder te berde. De gemeenten gaan het liefst in zee met commerciële partijen, zo blijkt uit de antwoorden op eerder gestelde vragen.

Gemeenten hanteren bij het bouwen van woningen een parkeernorm per woning. Hieraan zou ook een norm kunnen worden toegevoegd voor elektrische oplaadvoorzieningen. B en W Aalburg laat weten: 'Op deze wijze wordt de uitrol door de markt gerealiseerd en verwezenlijken wij bovendien een maatschappelijke doelstelling. Uitgangspunt is dat de burger zoveel mogelijk op eigen terrein een laadvoorziening dient te realiseren. Is dat niet mogelijk, dan is een openbaar oplaadpunt de keuze. Een norm kan echter ook beperkend werken. Daarom zijn de Altena-gemeenten van mening dat het “on demand” leveren van een oplaadlocatie, maximaal 300 meter van de woning van de aanvrager, bij voorkeur nabij aanwezige voorzieningen beter inspeelt op de vraag van elektrische laadpunten. Hiermee dekt het beleid ook de vraag in de oudere bestaande woonwijken.'

Commercie
Wat Aalburg betreft zal er direct met commerciële partijen gewerkt gaan worden. De reden hiervoor is dat de provincie een bijdrage per oplaadpunt vraagt. Commerciële partijen doen dit niet. Voor 1 juni a.s. wordt in het college van de gemeente Aalburg het reeds vastgestelde beleid van Woudrichem in gebracht om te beslissen of het college dit beleid ook onderschrijft.

Provincie
In februari van dit jaar hebben de Provinciale Staten van Noord-Brabant het uitvoeringsprogramma Energie besproken. De ambitie die dit programma ademt, is groot: 14% duurzame energieopwekking in 2020 en energieneutraal in 2050. Dit uitvoeringsprogramma stelt onder andere dat het aantal elektrische voertuigen in Brabant sterk en versneld zal toenemen. Een goede infrastructuur is noodzakelijk om deze groei te faciliteren. De snelheid van uitrol van deze infrastructuur zou wat ons betreft geen remmende factor mogen zijn voor de groei van e-mobility.

Vanuit de CDA Statenfractie is het voorstel gedaan om een norm voor laadpalen in de openbare ruimte toe te passen. De gedeputeerde, mevrouw Spierings, heeft dit als een heel interessante mogelijkheid bestempeld en zich bereid getoond dit punt in het uitvoeringsprogramma op te nemen.
Ook in onze gemeentes zien wij het gebruik van de elektrische laadpunten toenemen. Het is daarbij belangrijk ons te realiseren dat elektrisch rijden zichtbaar wordt in de klimaatstatistiek en bijdraagt aan een verbetering van de luchtkwaliteit.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.