donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

College Aalburg geeft SGP inzicht in kosten wielerevenement

14 juli 2015 (door AalburgNet)

AALBURG - Onlangs stelde de SGP vragen aan het college over de kosten van het wielerevenement rondom Marianne Vos. Men had bedenkingen bij de 'balans tussen gezond bewegen en sportverdwazing'. De partij wilde daarom niet alleen de directe kosten weten, maar ook de indirecte zoals ambtelijke inzet, vergaderkosten, publiciteitskosten.Totaal bedroegen die 8000 euro en werden 580 ambtenarenuren aan het wielerevent besteed. In de toekomst zou de gemeente niet meer dan 400 uur faciliteren.

Opnieuw (9 juni) klom de SGP in de pen. Men wilde nu onder meer weten wat de ambtenareninzet daadwerkelijk had gekost. Het college liet inmiddels dat die uren - doorgerekend - een kleine 40.000 euro bedragen. Plus de 8.000 euro aan overige kosten, zoals de junior ondersteuner. Overigens meent de gemeente dat die betreffende uren anders ook zouden zijn gemaakt. Anders gezegd: die kosten zouden toch zijn gemaakt, nu werden ze alleen op een andere manier besteed. Om die kosten dan ook volledig toe te schrijven aan het wielerevenement achtte de gemeente niet reeëel.

Vragen
Volledigheidshalve worden onderstaand de SGP-vragen en de college-antwoorden integraal gepubliceerd.

1. Zijn alle kosten, ook van de rand- dan wel samenhangende activiteiten zoals de voorbereiding op (kennispoortsessies) en de verkiezing van de ondernemingsvrouw, opening waterkraantappunt, cateringtent, vergaderkosten ed. ook in uw overzicht opgenomen?
Antwoord: Alle niet genoemde kosten in het voorgaande antwoord zijn door de stichting of door andere partijen betaald. De opening van het waterkraantappunt was een activiteit van de millenniumwerkgroep vanuit de gemeenteraad, dus maakt hier geen onderdeel van uit.

2. Indien dit het geval is, onder welke budgetten heeft u deze kosten verantwoord?
Antwoord: N.v.t. n.a.v. beantwoording vraag 1

3. Welk uurloon berekent u voor de afdeling communicatie en afdeling gemeentewerken die zich bezig hebben gehouden met het opbouwen van het parcours en de beveiliging ervan tijdens de wedstrijden?
Antwoord: Het uurloon is opgenomen in de begroting 2015 en bedraagt € 59 voor de buitendienst en € 76 voor de binnendienst

4. Welke bijdrage levert de Stichting Wielerevenementen Aalburg bij de beveiliging van het parcours als hiermee steun van de gemeente (lees ambtenaren) wordt verleend?
Antwoord: Ondersteuning bij het opbouwen/afbreken/beveiligen van het parcours. Aantrekken van vrijwilligers die als verkeersregelaars optreden .

5. Hoe verhoudt zich de bijdrage van de gemeente ten opzichte van de overige sponsoren?
Antwoord: Het aantrekken van sponsors gebeurt volledig onder verantwoordelijkheid van de Stichting. Er is geen relatie gelegd tussen de ondersteuning door de gemeente en de inkomsten van de Stichting.

6. In uw beantwoording geeft u aan twee uitgaven te schatten. Wij vragen u de werkelijke bedragen hierover aan te geven.
Antwoord: Wij hebben de uitgaven verder niet exact bijgehouden maar naar onze mening is dit een reële schatting.

7. Wordt de inzet van de politie ook in rekening gebracht bij de gemeente?
Antwoord: Neen.

8. In hoeverre kan gesproken worden over een faciliterende overheid als u streeft naar een maximale inzet van 400 uren?
Antwoord: Het aantal in te zetten uren in relatie tot de rol van de gemeente als faciliterende overheid is in zijn algemeenheid moeilijk vooraf aan te geven. Dat hangt sterk af van het onderwerp. Voor wat betreft de wielerronde hebben we naar de toekomst toe een maximum gesteld van 400 uur. Uitgangspunt hierbij is dat in overleg met de stichting getracht zal worden dit aantal uren de komende jaren nog verder te verlagen. Faciliterende ondersteuning vanuit de gemeente zal echter altijd wenselijk blijven.

9. Is het verantwoord om als gemeente steun, in deze omvang, te verlenen aan een evenement van een privaatrechtelijke instelling gelet op de mogelijk precedent werking op andere evenementen en activiteiten daarvan?
Antwoord: Het is een constante afweging in hoeverre steun aan een evenement wenselijk/noodzakelijk/
verantwoord is. Diverse belangenafwegingen spelen daarbij een rol. Een aantal jaren geleden hebben wij al succesvol aangestuurd dat de regieverschuiving van overheid naar stichting verder vorm moet worden gegeven. Dit heeft geleid tot een aanzienlijke daling van het aantal uren en inzet van materialen van de zijde van de gemeente. Wij hebben u al aangegeven dat we dit nog verder willen verminderen in samenspraak met de stichting. Wij blijven u monitoren over de daling van de daadwerkelijke inzet van de gemeente.

(Archieffoto 7 dorpenomloop Aalburg.net)

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.