vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Mantelzorgcompliment wordt mantelzorgwaardering

22 mei 2015 (door AalburgNet)

AALBURG - Vanaf 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de ondersteuning van mantelzorgers bij hun mantelzorg aan cliënten, door middel van algemene voorzieningen en maatwerkvoorzieningen. Daarnaast regelt de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 dat gemeenten zorg dragen voor een jaarlijkse blijk van waardering voor de mantelzorgers.

Het zogenaamde mantelzorgcompliment wordt dus vervangen door een passende, door de gemeente verstrekte waardering. De waardering wordt alleen verstrekt aan mantelzorgers die bij ons bekend zijn. Mogelijk is uw mantelzorger al bij ons bekend, maar het is ook mogelijk dat dit niet het geval is.

Op 12 mei 2015 zijn brieven met een aanmeldformulier  gestuurd naar alle cliënten die de laatste 3 jaar een Wmo-voorziening hebben aangevraagd. Het kan zijn dat u als ontvanger van mantelzorg geen Wmo-voorziening hebt aangevraagd en dus ook geen brief hebt ontvangen. Wanneer u uw mantelzorger wel wilt waarderen, vragen wij u te reageren op deze oproep. Bij aanmelding ontvangt u een aanmeldformulier waarop u alle gegevens die wij nodig hebben kunt invullen. De aanmelding voor mantelzorgwaardering 2015 dient vóór 1 augustus 2015 ingeleverd te worden. U kunt voor vragen en aanmelding contact opnemen met Bea Nijhof, per telefoon 0416 698784, per mail b.nijhof@aalburg.nl

Wat is mantelzorg?
Voor alle duidelijkheid: wij verstaan onder mantelzorg de hulp ten behoeve van zelfredzaamheid, participatie, beschermd wonen, opvang, jeugdhulp, het opvoeden en opgroeien van jeugdigen en zorg en overige diensten zoals bedoeld in de Zorgverzekeringswet, die rechtstreeks voortvloeit uit een tussen personen bestaande sociale relatie en die niet wordt verleend in het kader van een hulpverlenend beroep.

Het gaat hierbij om hulp die de gebruikelijke hulp overstijgt. Gebruikelijke hulp is de hulp die naar algemeen aanvaarde opvattingen in redelijkheid mag worden verwacht van de echtgenoot, ouders, inwonende kinderen of andere huisgenoten.
 

Lees meer over:

gemeente mantelzorg waardering
Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.