donderdag 18 april 2024

Alles over Altena

Stekker uit Optimaas. Geen glasvezel voor heel Aalburg.

23 oktober 2014 (door AalburgNet)

AALBURG - De gemeente Aalburg stopt met het breedbandproject Optimaas. Dat is de boodschap die wethouder Shah Sheikkariem namens het college van burgemeester en wethouders van Aalburg vandaag naar buiten bracht en aan de gemeenteraad gaat voorleggen.
Het besluit om de plannen voor de aanleg van breedband te stoppen heeft plaatsgevonden in overleg met Taco van Arkel (directeur Optimaas) en Jan Maarten de Bruin (voorzitter van het beoogd interim-bestuur Optimaas). De gemeente zal nu aansluiting zoeken bij het breedbandinitiatief West-Brabant, een pilot om breedband te gaan realiseren in de zogenaamde witte gebieden.

Wethouder Shah Sheikkariem is na zijn aantreden als wethouder met het project verder aan de slag gegaan. Zo heeft hij onder andere gesprekken gevoerd met de kwartiermaker van de breedbandcoöperatie, de gemeentelijke klankbordgroep ICT/Breedband en met het beoogd interim bestuur Optimaas en de provincie Noord-Brabant. Ondanks het enthousiasme bij alle partijen is het college van burgemeester en wethouders uiteindelijk tot de conclusie gekomen het breedbandproject Optimaas voor wat betreft de gemeente stop te moeten gaan zetten, op basis van:

- Onvoldoende animo, vooral in de kernen, onder de Aalburgse bevolking om breedband conform het coöperatieve model te realiseren
- Op basis van dit animo het onverantwoord is om meer geld en energie te steken in het coöperatieve model

Alle betrokkenen bij Optimaas zijn of worden op zeer korte termijn op de hoogte gebracht van het besluit. Ook alle aspirant-leden worden geïnformeerd. Op woensdag 29 oktober aanstaande is er nog een informatiebijeenkomst in het gemeentehuis van Aalburg (aanvang 19.30 uur) waar wethouder Shah Sheikkariem, Taco van Arkel(directeur van Optimaas) en Jan Maarten de Bruin (voorzitter beoogd interim bestuur Optimaas) een nadere toelichting op het stopzetten van Optimaas zullen geven.

Breedbandinitiatief Regio West Brabant
De Regio West Brabant heeft met de Provincie Noord-Brabant het initiatief genomen om breedband op de kaart te zetten. Aalburg is samen met de gemeenten Rucphen, Woensdrecht en Etten-Leur gevraagd deel te nemen aan de koplopergroep Regio West Brabant. Om kansen op toekomstige
financiering uit het breedbandfonds te vergroten wordt deelgenomen aan deze koplopergroep.
Uiteindelijke doel is om een pilot op te starten waarbij een deel van de witte gebieden binnen deze gemeenten glasvezel wordt aangelegd. Samenwerking met andere gemeenten is ook een wens van de provincie in het kader van het breedbandfonds. Dit sluit goed aan op de samenwerkingsactiviteiten met de gemeenten Werkendam en Woudrichem.

Achtergrond
Nadat de gemeenteraad op 29 oktober 2013 groen licht heeft gegeven voor de vraagbundeling breedband is kwartiermaker Taco van Arkel van de breedbandcoöperatie Optimaas aan de slag gegaan.

In november 2013 zijn de vrijwilligers in diverse bijeenkomsten geïnformeerd en geïnstrueerd over de planning en de werkzaamheden van Optimaas voor de komende maanden. Tevens zijn de vrijwilligers aan de slag gegaan om het informatiemateriaal samen te stellen en te verspreiden. Ook hebben de vrijwilligers de verschillende verenigingen en maatschappelijke organisaties benaderd. De providers hebben in de tussentijd ook het informatiemateriaal van hun dienstenaanbod gereed gemaakt. Vanaf eind november zijn er informatiebijeenkomsten georganiseerd in de verschillende dorpen voor de burgers en bedrijven.

In januari 2014 is gestart met een bewustwordingsperiode waarbij via de media (kranten en sociale media) de bewoners van Aalburg nogmaals wordt uitgelegd wat de coöperatie Optimaas U.A. te bieden heeft en wat de voordelen zijn van glasvezel.
Per 31 maart 2014 zijn er van de in totaal 5672 potentiële aansluitingen, 590 aanmeldingen ontvangen. Dit betekent een aanmeldingspercentage van ruim 10 % (590/5672), dit is ruim onder de vereiste 55% voor vraagbundeling.

Interim bestuur
Begin maart 2014 is er op initiatief van Willem Bok (ondernemer uit Veen) een groep van 20 ambassadeurs voor Optimaas gevormd. Deze groep bestaande als zowel ondernemers als vertegenwoordigers uit andere sectoren zoals het onderwijs, heeft één doelstelling: het glasvezelnetwerk in Aalburg moet er komen, linksom of rechtsom. Met deze doelstelling gaan de ambassadeurs Optimaas ondersteunen. Om te komen tot een plan van aanpak is daarom uit deze groep ambassadeurs een interim-bestuur gevormd voor Optimaas.
Het beoogd interim bestuur stond klaar om vanaf 1 april het proces weer op gang te brengen, echter door de bestuurswisseling na de verkiezing, het bestuderen van het dossier “Optimaas” en overleg van de wethouder met betrokken partijen, is dit proces “on hold” gezet.

Het beoogd interim-bestuur bestaat uit:
· Jan Maarten de Bruin (Willem van Oranjecollege);
· Gerard van Tilborg (ondernemer);
· Loes Lijmbach (ondernemer);
· Jeroen van de Velden (BMB-electronics).

Taco van Arkel zou vanaf 1 april 2014 als adviseur (van het interim-bestuur) worden betrokken bij het traject op het vlak van financiering (contacten met banken en de provincie), de contractering van leveranciers en dienstenaanbieders en het inrichten van de uiteindelijke coöperatie. De formele
overdracht van taken en bevoegdheden van de directeur aan het beoogd interim-bestuur heeft nooit plaatsgevonden.

(Foto Aalburg.net)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.