donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Oud-wethouder De Backer kiest voor nat pak in ALS-uitdaging

28 augustus 2014 (door AalburgNet)

AALBURG - De ALS Icebucket Challenge... Wie kent het inmiddels niet? Ook oud-wethouder van Aalburg Sylvana de Backer kreeg een nominatie aan haar broek. Deze nam zij met verve aan en liet zich vrijwillig ('Het was heel koud')  overgieten door twee emmers ijswater. De internetactie die momenteel een hype is, verzamelt voor de betrokken stichting op deze manier gelden tegen de spierziekte ALS, spreek uit 'AAELES'.

Voor De Backer kreeg deze challenge een persoonlijk tintje, omdat iemand uit haar nabije omgeving aan de ziekte was overleden. Aansluitend aan haar actie nomineerde zij - geheel volgens de regels - een drietal bekenden om ook de ijskoude challenge aan te gaan.

Radio
Radiozender OkéFM kreeg er spreekwoordelijk lucht van en interviewde de ex-politica over haar deelname. Dat gebeurde in het programma Oké Magazine, de actualiteitenrubriek op de woensdagavond met Henri Verhagen en Cor Spek. De Backer was blij verrast over de spontane actie van de radiomakers. Zij barstte zelfs in schaterlachen uit.

Na afloop twitterde zij: 'Er ontgaat @OKEFM niets! Zojuist radio interview gegeven over mijn deelname aan ALS Ice Bucket Challenge. Nu draaien ze Ice Ice baby! TOP... En daarna draaiden ze Vanilla Ice.. Vooral het begin doet me toch aan Queen denken ...'

Bas Menting
Tegelijkertijd met de oud-wethouder werd ook de jonge radio-DJ Bas Menting in de uitzending van Oké Magazine gehaald. Menting, die ook draait op het gelijknamige station, doorstond de ijskoude douche eveneens met verve.
Hij werd geconfronteerd met de uitdaging tijdens zijn uitzending op Oké FM. Het complot voor het goede doel was zo scherp geregisseerd dat hij direct naar buiten kon om de ijskoude zaak af te handelen. Dapper wees hij de handdoek na afloop af... Wel nomineerde hij onder meer Huib de Groot (ook van Oké FM), de 'baas' om precies te zijn.

De filmpjes van beide helden zijn op Facebook te vinden. Klik hier voor Sylvana de Backer - En hier voor: Bas Menting

ALS Ice Bucket Challenge
De Ice Bucket Challenge of ALS Ice Bucket Challenge (Nederlands: IJsemmeruitdaging) is een actie en internetmeme die sinds de zomer van 2014 in omloop is en die als doel heeft ofwel een emmer ijswater over het hoofd te gieten, ofwel een donatie te doen aan de ALS Association, een Amerikaanse non-profitorganisatie die zich inzet voor patiënten met amyotrofe laterale sclerose (ALS).

Deelnemers voor de Ice Bucket Challenge worden door hun voorganger uitgedaagd ("genomineerd") om binnen 24 uur een filmpje van zichzelf op internet (meestal YouTube of een sociaalnetwerksite) te plaatsen waarin ze een emmer ijswater over zichzelf heen gieten en vervolgens drie nieuwe mensen uitdagen met dit fenomeen mee te doen. Wanneer iemand de uitdaging niet aangaat of dit niet binnen 24 uur voor elkaar krijgt, dient deze persoon 100 dollar te doneren aan de ALS Association. Wanneer iemand de uitdaging wél aangaat, hoeft deze volgens de regels niet te doneren. Veel deelnemers plaatsten zowel een filmpje én deden een donatie.

De herkomst van de hype is niet helemaal duidelijk, er worden meerdere mensen genoemd die het als eerste deden, maar het komt in elk geval uit de Verenigde Staten. In 2013 was er al een soortgelijke hype die de Cold Water Challenge werd genoemd.

(Foto Sylvana de Backer)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.