zaterdag 20 april 2024

Alles over Altena

ZLTO-boerenerfdag 2014 in Genderen meer dan geslaagd

25 augustus 2014 (door AalburgNet)

GENDEREN - De Boerenerfdag bij Aardbeienkwekerij De Ruiter BV in Genderen mocht zich zaterdag verheugen in een groot aantal bezoekers. Het was zeker niet minder druk dan vorig jaar, aldus de organiserende landbouworganisatie ZLTO Altena-Biesbosch.

Wie de moeite nam om de Genderense aardbeienkwekerij aan het Voornpad te bezoeken, trof een route aan die kon worden afgelopen en de wandelaars informeerde over alle bijzonderheden van het 10 hectare grote bedrijf. 'Hoe komt de aardbei die op uw bord beland aan zo’n lekkere friszoete smaak? Is de aardbei een zomerproduct? Op deze dag werden de antwoorden op deze en andere vragen gegeven en konden mensen een kijkje achter de schermen nemen hoe de teelt van de zomerkoninkjes en hun overwintering in elkaar steekt.

Kramen
Na afloop, of tijdens de rondgang langs de infopunten en kraampjes, kon men uitblazen op een speciaal voor de gelegenheid opgezet terras. Een groot aantal stands boodt allerlei producten uit de streek. Appelwijn, boerenkaas, meelproducten, scharreleieren, boerenadvocaat, pruimen, peren, honing, bloemen, planten en zelfs huishoudelijke artikelen. De kraam van De Snoeibrigade trok aandacht. In deze stand kon men verschillende oude soorten fruit vinden die in vroeger tijden in Altena voorkwamen. Tegenwoordig probeert men deze oude soorten weer onder de aandacht te krijgen.

Ook de kinderen konden dit jaar weer genieten van verschillende knuffeldieren zoals hamsters en konijnen. Buiten konden de kids rijden op een aantal paardjes waar vooral de kleintjes van genoten.

De weersomstandigheden over deze elfde Boerenerfdag waren, gezien de stevige regenval eerder die week, zeer behoorlijk tot goed. Op één stevig buitje na dan...

De Ruiter
De Ruiter BV begon in 1986 met het telen van groenten en aardbeien. Sinds 1990 is de aardbeienteelt uitgegroeid tot 99%. Op dit moment staan er kassen met een totaal oppervlakte van 3.000 vierkante meter. Alles wordt in eigen hand gehouden: van jonge plantjes tot het eindproduct. Om die reden liggen er buiten de kas nogal wat vierkante meters land voor de buitenteelt. Totaal staan er een slordige 1 miljoen planten die elke dag verzorging nodig hebben of waarvan de aardbeien geplukt moeten worden. Arbeidsintensief dus.

(Foto Joop Lankhaar)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.