vrijdag 19 april 2024

Alles over Altena

Coalitieadvies voor Aalburg: SGP, CDA, Ideaalburg en ChristenUnie

3 april 2014 (door AalburgNet)

WIJK EN AALBURG - De afgelopen week heeft Informateur Harmen Akkerman gesprekken gevoerd met de acht raadsfracties die in de gemeenteraad van Aalburg vertegenwoordigd zijn. Op basis van de input die tijdens de gesprekken aan Akkerman zijn verstrekt, heeft hij een rapport opgesteld.

Dit rapport is tijdens een extra openbare raadsvergadering vanavond (3 april 2014) aan de gemeenteraad aangeboden. Informateur Akkerman adviseert de raad een SGP-formateur te benoemen die de mogelijkheid voor een college met de partijen SGP, CDA, Ideaalburg en CU verder gaat onderzoeken.

Drie partijen (SGP, CDA, Ideaalburg) werden naar zetelaantal gewogen het meest genoemd als mogelijke deelnemers aan de coalitie. Daarnaast werd de ChristenUnie als coalitiepartner genoemd. Met een coalitie met deze vier partijen, kan inhoudelijk een goed coalitieakkoord worden gesloten. Aldus Akkerman. Hij meent dat in de voorgestelde coalitie voldoende evenwicht zit om een procesafspraak te maken waarbij een breder draagvlak voor de uiteindelijke uitkomst gevonden kan worden.

Aanbevelingen
Akkerman geeft in het rapport partijen nog een aantal aanbevelingen mee:

1. Neem de thema's mee die door de verschillende partijen in de gemeenteraad zijn benoemd en geprioriteerd als van belang voor een nieuw collegeprogramma. Dit draagt bij aan de herkenbaarheid en consensus in de raad.
2. Maak een procesafspraak rondom de bestuurlijke toekomst van de gemeente Aalburg. Daarin dienen in ieder geval afspraken gemaakt te worden over de wijze waarop: de identiteit gewaarborgd kan worden, het voorzieningenniveau gehandhaafd kan worden, het tijdpad en het tempo hiervoor wordt gekozen, met de bevolking gecommuniceerd zal worden over de achtergrond van herindeling/zelfstandigheid, de wijze van besturen  kerngericht) een plek krijgt, nu en eventueel in de gemeente na herindeling dit leidt tot een antwoord aan de Provincie, nog in dit kalenderjaar.
3. Het aantal wethouders is onderdeel van de onderhandeling. Te overwegen valt uit te gaan van 2 sterke wethouders. In die situatie moet er sprake zijn van een gedegen vorm van coalitiemanagement. Met daarin aandacht voor de positie van de partijen die geen wethouder leveren. Dit coalitiemanagement is ook zonder gedoogconstructie van belang.

Hij besluit: 'Mijn belangrijkste aanbeveling blijft daarom te zoeken naar een coalitie die in staat is het proces om te komen tot een gedegen en breed gedragen besluit professioneel te ondersteunen.'

Foutje
Saillant detail zit in de staart.: 'De tabel met de zetelverdeling in het rapport is helaas niet juist. Dit wordt zo spoedig mogelijk aangepast. U kunt de juiste zetelverdeling via de verkiezingswebsite bekijken', zo laat de gemeente op haar site weten.

Download HIER het rapport van de informateur

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.